torstai 6. toukokuuta 2010

Ritarinlinnakakku




5-vuotis synttäreille oli toiveena ritarinlinnakakku teemaan sopien. Pitkän mietinnän tuloksena kertyi huima määrä aineksia ja rekvisiittaa ja lopulta kahden päivän uurastuksen jälkeen kokoon saatiinkin upea linna. En tässä luettele kaikkia tarvikkeita ensin, vaan ne tulevat ohjeen mukana :)

Pohja tehtiin kääretorttupohjasta. (Kuvitettu ohje löytyy Kakkupohjista)

Tämä kannattaa tehdä hyvissä ajoin, esim edellisenä päivänä:

Pohjia tehtiin kolme, tässä ohje yhteen pohjaan:

4 munaa
1 ½ dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
1 ½ tl leivinjauhetta

200 astetta uunin keskitasolla, 6-8 min



Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Vaahto on valmista, kun vatkaimella/nuolijalla tekemäsi kuvio jää hetkeksi vaahdon pintaan. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahtoon pikkuhiljaa varovasti käännellen. Kaada leivinpaperin päälle pellille ja paista 6-8 min 200 asteesssa.
Kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle.
Vinkki!
Leivinpaperin saa paremmin irtoamaan paremmin jos laitat jäähtymisen ajaksi päälle märän keittiöpyyhkeen/liinan.

Leikkaa pohjista haluamasi kokoiset palat, säästä jämäpalat.

Aloita kakun kasaaminen esim isolle tarjottimelle, missä sen tarjoat!

Pinoa palat päällekkäin ja täytä välit.

Täytteet:


1 prk Flora vispiä
2 prk Valio vanilja-rahkaa
Hedelmäsalaattia soseutettuna
Marjahilloa ja marjasosetta sekoitettuna

Laitoimme ensimmäiseen väliin vaahtoa ja hedelmäsosetta ja toiseen väliin marjasose-hillosekoitusta ja vaahtoa.

Torneiksi laitoimme neljä kaupan kääretorttua. Leikkaa pohjan kulmiin kolot niille.
Ne saa pysymään pystyssä paremmin, kun laittaa tueksi puiset grillaustikut. Muista jättää päitä sen verran ulos, että saat vedettyä ne pois ennen tarjoilua!

Pohjasta ylijääneistä paloista leikataan n. 1-1,5 cm levyiset pätkät muureiksi. Aseta ne pohjan reunoille tornien väliin ja tue esim coctailtikuilla.





Suojaa kakku foliolla ja laita viileään yöksi.

Samana päivänä:


Valmista kermavaahto:

3-4 prk Flora vispiä
1 prk Valio vanilja-rahkaa
1 tlk lakritsikastiketta





Lakritsikastike tekee vaahdosta harmaan, joka sopii hyvin linnaan. Vuoraa koko kakku harmaalla vaahdolla käyttäen esim nuoliaa, veistä ja lusikkaa.



Kettukarkkeja (pihlajanmarja) dippasimme vaahtoon ja asettelimme niitä muurin reunalle. Dippaaminen osoittautui huomattavasti helpommaksi, kuin asetella ensin ja läästiä sitten vaahtoa niiden päälle. Kermavaahtoa kannattaa jättää vielä korjailuun ennen tarjoilua!





Lakumatosta leikkasin siivuja ikkunoiksi torneihin, laitoin kolme per torni. lakumatosta tehtiin myös laskusilta, eli niitä kannattaa olla muutama.
Tavallisista lakupaloista leikkasin kolme siivua ja tein niistä ikkunat seiniin.



Purkillisesta kermavaahtoa ja sinisestä elintarvikeväristä tehtiin "vettä" linnan ympärille, jossa uiskenteli oransseja ja mustia karkkikrokotiileja.




Oranssista servettipaperista ja coctailtikuista askartelin lippuja linnan tornien päälle, kaupasta kun ei löytynyt sopivan värisiä.

Linnaan sisälle laitoimme rekvisiitaksi Playmobil-ritareita, aarrearkun ja tykin.

Muista poistaa tukitikut!

Kakku vaati työtä, mutta oli ehdottomasti sen arvoinen :)

2 kommenttia:

  1. Wow! Siis aivan sairaan magee ritarinlinnakakku! Oot kyllä suunnitellu ja toteuttanu tosi mageesti! On ihan pakko kokeilla meidän pojan 5v. synttäreille, jotka ovat teemalla Ritarit ja linnanneidot :)

    Kirsi

    VastaaPoista
  2. kiitos! onneksi ei ihan yksin tarvinnut tätä tehdä :) itsekin ihan yllätyttiin onnistuneesta lopputuloksesta :)
    käy ihmeessä vielä huikkaamassa miten onnistui :)

    VastaaPoista